Veel mensen denken dat een professionele foto draait om een professionele camera.
Hoewel dit natuurlijk ook erg belangrijk is, is licht de sleutel tot professionele beelden. Hierbij speelt flitslicht een veel grotere rol dan je misschien zou denken. In deze blog neem ik je mee in waarom het gebruik van flitslicht zoveel verschil maakt en hoe ik het zelf inzet om mijn beelden naar een hoger niveau te tillen.
Controle over het licht
Een van de dingen die je graag wilt als fotograaf, is controle over wat er op je beeld staat. Natuurlijk licht kan erg mooi zijn, maar het is niet altijd betrouwbaar of voorspelbaar.
Wanneer je flitslicht gebruikt, heb je het licht helemaal zelf in de hand: ik bepaal waar het vandaan komt en hoe hard of zacht het is. Zo zorg ik ervoor dat het onderwerp perfect wordt uitgelicht voor het beste resultaat. Daardoor oogt het beeld altijd strak, helder en professioneel zonder dat ik hoef te hopen op bewolking of direct zonlicht tijdens een shoot, of ongeacht waar de shoot plaatsvindt.
Voorbeeld
Tijdens bedrijfsfotografie gebruik ik vaak twee of drie flitsers om een kantoorruimte te belichten. Hierdoor maak ik de ruimte levendiger en sfeervoller. Zonder flits zouden schaduwen, gekke kleurtinten of onderbelichte stukken al snel afleiden van het beeld dat je als bedrijf wilt uitstralen.
Ik voeg altijd licht toe dat natuurlijk aanvoelt, maar wel nét dat extra laagje heeft, zodat het er gelikt en strak uitziet. Hieronder heb ik een voorbeeld toegevoegd: het eerste beeld is zonder flits, het tweede met flitslicht. Je ziet dat het verschil groot is, maar het oogt toch natuurlijk.


Natuurlijk licht vs. flitslicht
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk licht is zeker mooi, en het is niet zo dat je zonder flitslicht geen mooie beelden kunt maken. Maar het feit dat je álles in eigen hand hebt wanneer je flitslicht gebruikt, maakt het voor mij als professioneel fotograaf prettiger om mee te werken.
Daardoor heb ik consistentie in mijn beelden, ongeacht het weer of de locatie.
Bij mijn automotive fotografie (die vaak buiten plaatsvindt), werk ik vooral met bestaand licht (daglicht). Dit omdat een auto vrij groot is en flitslicht voor nare reflecties kan zorgen. Maar wanneer ik portretten of bedrijfsfotografie maak, gebruik ik bijna altijd flitslicht. Dan kun je namelijk de perfecte sfeer creëren die bij het bedrijf past, in plaats van te hopen dat het bestaande licht goed uitvalt.
Wanneer wel, wanneer niet?
Bij automotive fotografie neem ik alleen flitslicht mee als ik zeker weet dat ik het nodig heb. Anders sleep ik onnodig met spullen die ik waarschijnlijk niet ga gebruiken.
Bij bedrijfsfotografie en portretfoto’s neem ik áltijd flitsers mee, simpelweg omdat ik daarmee het licht volledig in handen heb. Hieronder heb ik nog een klein voorbeeld toegevoegd van het verschil dat flitslicht kan maken.


Misvattingen over flitslicht
Wat je vaak hoort over flitslicht, is dat het ‘hard’ of ‘onnatuurlijk’ aanvoelt. Dat kan zeker kloppen als je het verkeerd gebruikt. Maar als je het goed inzet, zorgt flitslicht juist voor een zachte, samenhangende en professionele uitstraling.
Kleine aanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken. Weten welke lichtmodifier je wanneer moet gebruiken is ook cruciaal om het natuurlijk te laten ogen.
Flitslicht is geen knopje dat je gewoon aanzet (letterlijk natuurlijk wel), maar een volwaardig onderdeel van je beeld dat je zelf toevoegt. Speel en experimenteer ermee, en je zult zien dat je beelden echt beter worden.
Conclusie
Flitslicht is veel meer dan een hulpmiddel om onderbelichting te voorkomen. Het is een tool waarmee je beelden écht professioneel en gelikt kunt maken.
Of je nu een groot bedrijf bent dat zijn merk wil versterken, of een fotograaf die zijn werk naar een hoger niveau wil tillen het gebruik van flitslicht is het meer dan waard. En het mooiste? Je ziet het verschil meteen terug in de beelden.